Informatie voor zorgprofessionals Nieuws Het Integraal Zorgakkoord (IZA)
26 oktober 2023

Het doel van IZA is de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar houden. Om dit te bereiken, zijn er afspraken gemaakt tussen het ministerie van VWS en een groot aantal zorgpartijen.

Wat betekent IZA voor ons?

Het uitgangpunt van IZA is: passende zorg en ondersteuning, samen met de patiënt, op de juiste plek en met nadruk op gezondheid. Een onderdeel daarvan is regionale samenwerking. En ook het versnellen van de concentratie en spreiding van medisch specialistische zorg: dichtbij als het kan, ver(der)weg waar dat moet (bijvoorbeeld bij hoog complexe zorg).

Binnen Onco Oost werken we regionaal samen op het gebied van oncologische zorg. Carla Smits, adviseur dagelijks bestuur van Onco Oost, vertelt: “In het kader van IZA bespreken experts van wetenschappelijke verenigingen de volumenormen voor oncologische behandelingen. De volumenormen zullen zeer waarschijnlijk omhooggaan. Dat kan betekenen dat er tussen de ziekenhuizen een andere verdeling van de oncologische zorg noodzakelijk is. Daarom moeten we samenwerken. In Onco Oost bekijken we hoe we dat gaan doen. Verdelen we oncologische behandelingen over ziekenhuizen? Of gaan artsen met patiënten mee en gaan ze mogelijk in een ander ziekenhuis opereren? Daarover gaan we binnen Onco Oost samen afspraken maken. Het is nu nog niet goed te zeggen wat dit voor een afzonderlijk ziekenhuis betekent, omdat de volumenormen nog niet bekend zijn. Zodra deze beschikbaar zijn, gaat Onco Oost hiermee aan de slag. Het oncologisch regiobeeld dat ondertussen wordt opgesteld gaat hierbij zeker helpen.”

Meer nieuws