3 februari 2024

Het is 2 februari 2024, iets voor half twee. Opgetogen gezichten, de zaal bij Van der Valk in Lent stroomt vol. Bijna 150 aanwezigen nemen plaats. Een mengeling van artsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, managers, beleidsmedewerkers en leden van cliëntenraden. Allemaal met hetzelfde doel: leren van elkaar. En samenwerken aan de beste oncologische zorg in de regio.

Integrale Zorgakkoord en Gupta

Onder bezielende leiding van dagvoorzitter Tom van ’t Hek start het symposium. Haiko Bloemendal, voorzitter van het dagelijks bestuur van Onco Oost, trapt af. Hij vertelt de aanwezigen meer over het IZA en de samenwerking in oncologische netwerken. Hij vertelt ook over de impactanalyse die Onco Oost heeft laten maken door Gupta Strategists.

Praktijkvoorbeelden

Daarna komen enkele treffende praktijkvoorbeelden aan bod. Bas van Haren (Radboudumc) en Rebecca Verheggen (CWZ) vertellen hoe zij hun krachten bundelen op het gebied van hematologische aandoeningen. Dit zijn vaak zeldzame aandoeningen. Door krachten te bundelen bereiken ze een diverse groep patiënten, zowel uit het universitair medisch centrum als uit de perifere ziekenhuizen.

Charlotte Blanken (Rijnstate) en Mechteld Vermeulen (CWZ) vertellen over de verregaande samenwerking als het gaat om schildklierkanker. Ook bij deze aandoening is er sprake van een relatief kleine groep patiënten. Bij deze samenwerking komt duidelijk naar voren dat de patiënt centraal staat.

Rondetafelgesprek

Na de pauze volgt een rondetafelgesprek met de bestuurders van Radboudumc, Rijnstate, Pantein en voorzitter van de medische staf van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ook zij benadrukken het belang en de toegevoegde waarde van over de muren van het eigen ziekenhuis heen kijken. Ze benoemen dat bestuurders en zorgprofessionals daar een belangrijke rol in spelen.

De ziekenhuizen staan aan de lat om de zorg in de regio toegankelijk te houden. Samenwerking is nodig, en de bestuurders geven aan trots te zijn op wat er het afgelopen jaar bereikt is. Ze benoemen dat er ook al heel veel goede initiatieven zijn: diverse vakgroepen weten elkaar al lange tijd te vinden. Dat bewijzen ook de praktijkvoorbeelden die eerder aan bod kwamen.

Men vindt het belangrijk dat het geheel van zorg in de regio wordt overzien, ook de niet-oncologische zorg. En bij dit proces moeten niet alleen de medisch-specialisten worden betrokken, maar zeker ook de verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Nadrukkelijk wordt ook gezegd dat de verbinding met de eerste lijn nodig is.

Uitnodiging

Vervolgens is het woord aan Joep de Groot, voorzitter raad van bestuur van zorgverzekeraar CZ. Na een vlammend betoog over IZA en de stand van zaken doet hij een oproep en een uitnodiging om samen aan de slag te gaan met de zorgtransformatie. Daar gaat Onco Oost graag op in.

Embraze

Tot slot komen Cees Rodenburg en Hans Westgeest van Embraze aan het woord, een oncologisch samenwerkings­verband in de regio Rotterdam - Brabant - Zeeland. Zij geven een inkijkje in hoe de samenwerking bij hen gaat: er is daar bijvoorbeeld al een uitwisseling van chirurgen die op verschillende plaatsen opereren.

Ook spreken zij over belangrijke voorwaarden om een tumortype­netwerk (TTN) te laten slagen. Dat is bijvoorbeeld goede ondersteuning. Elkaar vertrouwen is een belangrijke basis. En daarvoor moet je elkaar ook goed leren kennen. Symposia als deze zijn daarom onmisbaar. Met die woorden sloten we de middag af. Deelnemers gaven aan: een inhoudelijk sterk programma, met inspirerende sprekers. Dat smaakt naar meer!

Meer nieuws