Samen de kwaliteit van de oncologische zorg in de regio verbeteren

Onco Oost is een netwerk van ziekenhuizen in Oost-Nederland. “Door samen­werken, multi­disciplinair overleg, kennis­delen en gezamenlijk op te trekken in onderzoek verbeteren we de kwaliteit van de onco­logische zorg”, vertelt Haiko Bloemendal, voorzitter van het dagelijks bestuur van Onco Oost.

lees meer

Samen de kwaliteit van de oncologische zorg in de regio verbeteren

Onco Oost is een netwerk van ziekenhuizen in Oost-Nederland. “Door samen­werken, multi­disciplinair overleg, kennisdelen en gezamenlijk op te trekken in weten­schap­pelijk onderzoek vergroten we onze kennis en kunde. Zo verbeteren we in ons netwerk de kwaliteit van de oncologische zorg”, vertelt Haiko Bloemendal, voorzitter van het dagelijks bestuur van Onco Oost.

“Met onze partners in de regio werken we samen en maken we afspraken op het gebied van patiëntenzorg, maar ook over kennis­delen, opleiding en weten­schap. We maken samen zorgpaden en bespreken casuïstiek in de verschillende multi­discipli­naire overleggen (MDO’s). Zo kunnen we voor elke patiënt de best mogelijke behandeling bepalen. Uiteindelijk willen we dat elke patiënt in onze regio dezelfde oncologische zorg van uitstekende kwaliteit krijgt.”

Samenwerking

“Er wordt in de regio al veel samengewerkt, en dat gaat heel goed. Bij deze bestaande samenwerkingen sluiten we aan”, vertelt Robert van Schijndel, regiodirecteur Onco Oost. “We zagen ook dat er voor bepaalde tumorsoorten nog weinig regionale samen­werking was. Die samenwerkingen starten we nu op. Voor alle tumorsoorten vormen we zogenaamde tumortype­netwerken (TTN’s) waaraan experts vanuit de verschillende ziekenhuizen deelnemen. Zij werken samen aan het harmoniseren van zorgpaden, het organiseren van MDO’s, het uitvoeren van klinische studies, het meten van de kwaliteit van zorg en het inzetten op innovaties. Ook kijken zij naar de verdeling van patiënten in de regio. We willen samen de zorg toegankelijk houden.”

Meerwaarde van Onco Oost

Voor de professionals betekent Onco Oost dat ze door samenwerking hun kennis en expertise uitbreiden. Haiko: “Samenwerken in een netwerk betekent professionele verrijking. We kunnen van elkaar leren en bij elkaar in de keuken kijken. Door de samen­werking hebben de professionals toegang tot nog meer klinische studies. Voor de deelnemende ziekenhuizen betekent Onco Oost het delen van faciliteiten en infra­structuur. En ook het samen optrekken bij investeringen. Voor de patiënt is het belangrijkste voordeel dat die de beste zorg krijgt van artsen die werken in een netwerk van ziekenhuizen waar veel aandacht is voor innovatie en onderzoek.”

Deze website is onder constructie

Wij zijn op dit moment bezig de website te verbeteren. 

Tumortype­netwerken (TTN’s) bij Onco Oost

In onze regio werken we met twaalf tumortype­netwerken (TTN’s). In zo’n TTN werken zorgprofessionals samen op het gebied van bepaalde tumor­soorten. Met als doel: de beste oncolo­gische zorg voor alle patiënten in onze regio.

lees meer

Tumortype­netwerken (TTN’s) bij Onco Oost

Maud Bessems is chirurg-oncoloog bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en heeft als aandachts­gebied borstkanker, melanoom en schildklierkanker. Ze is voorzitter van het tumortypenetwerk Mammacarcinoom. “Ik ben ook voorzitter van het Borstcentrum JBZ, het Borstkanker Netwerk en de IKNL regiogroep Borstkanker. Ik was dus al gewend om met collega’s van andere ziekenhuizen in de regio samen te werken. Dat is ontzettend leerzaam. Je kunt met elkaar sparren en kunt ook op het gebied van wetenschappelijk onderzoek met elkaar optrekken.”

Samenwerken in een tumortypenetwerk

“Bij het tumortypenetwerk Mamma­carcinoom van Onco Oost kijken we hoe we met elkaar kunnen samen­werken. Aan de ene kant is dat beleids­matig: hoe gaan we om met de kwaliteit van zorg? Denk hierbij aan kennis, richtlijnen en weten­schap. We bespreken ook: hoe werk je nu en hoe kan het beter? Samen denken we na over innovatie in onze regio. Aan de andere kant is de samen­werking meer inhoudelijk: tijdens het multi­disciplinair overleg (MDO) bespreken we gezamenlijk onze patiënten. Welke behandelingen hebben we beschikbaar voor de patiënt en welke adviseren we? Dat is de kern van regionale samenwerking.”

Zorgpad

“Uiteindelijk werken we bij Onco Oost toe naar een gezamenlijk zorgpad voor mamma­carcinoom. Zodat elke patiënt dezelfde hoge kwaliteit van zorg krijgt. Daarbij moet er ruimte zijn voor de couleur locale, voor de accenten die een ziekenhuis zelf heeft. Voor het maken van zo’n zorgpad nemen we de tijd. Want nee, we gaan niet ineens zes keer per week vergaderen. En we gaan ook niet de bestaande zorgpaden direct allemaal veranderen. We kijken vooral naar: als jullie iets goed doen, en wij doen iets goed, dan moet het nóg beter worden als we samenwerken."

"Ook kijken we hoe we de verschillende regionale MDO’s binnen Onco Oost vorm gaan geven. Welke patiënten bespreken we tijdens welk overleg? Misschien is het een idee om patiënten te verdelen per thema, waardoor je telkens de meest betrokken experts aan tafel krijgt. Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag. Het is niet de bedoeling dat Onco Oost iets oplegt, wij laten onze samenwerking van onderaf verder groeien. Wel is het fijn dat Onco Oost deze tumortypenetwerken praktisch gezien ondersteunt.”

Leren van elkaar

“We streven naar de beste oncologische zorg voor onze patiënten. Dat willen we ook met onze resultaten aantonen. Dat doen we met gezamenlijke studies, publicaties en kwaliteitsrapportages. We willen blijven leren van elkaar: daarom kijken we ook bij andere tumortypenetwerken binnen Onco Oost en elders in het land. Samenwerking geeft energie en synergie!”

 

Onze partners