Wat is slokdarmkanker?
Slokdarmkanker is een kwaadaardig gezwel (tumor) in de slokdarm. Deze tumor kan door de wand van de slokdarm naar andere organen of de lymfeklieren groeien. U krijgt vaak pas klachten nadat de tumor zich heeft uitgebreid. lees meerWat is slokdarmkanker?
Slokdarmkanker is een kwaadaardig gezwel (tumor) in de slokdarm. Deze tumor kan door de wand van de slokdarm naar andere organen of de lymfeklieren groeien. U krijgt vaak pas klachten nadat de tumor zich heeft uitgebreid.
-
De slokdarm (ook oesofagus genoemd) is een buis van ongeveer 25-30 centimeter lang tussen uw keel en maag. Het grootste deel ligt in het achterste gedeelte van uw borstholte tegen de wervelkolom. De slokdarm zorgt ervoor dat voedsel van de mond naar de maag komt. In de borstholte tussen uw beide longen liggen naast de slokdarm andere belangrijke organen. Denk aan de luchtpijp met zijn vertakkingen naar beide longen, het hart en de grote bloedvaten.
-
Slokdarmkanker geeft in het begin meestal geen klachten. U krijgt vaak pas klachten nadat de tumor zich heeft uitgebreid. De eerste klacht is meestal dat het eten niet goed meer zakt naar de maag. Dit noemen we passageklachten. Als de tumor de slokdarm helemaal afsluit, moeten patiënten braken. Door deze klacht gaan mensen vaak minder eten en vallen ze af. Andere klachten kunnen zijn:
- pijn achter het borstbeen of in de bovenbuik
- zuurbanden, braken en/of misselijkheid
- heesheid
Patiënten krijgen vaak pas pijn als het slijmvlies aan de binnenzijde van de slokdarm door de tumor beschadigd raakt. Ook uitzaaiingen kunnen pijn veroorzaken en ervoor zorgen dat u moet hoesten, bloed opgeven of geelzucht krijgt. Als u veel bloed verliest uit de beschadigde slokdarm kunt u duizelig en moe worden en uw ontlasting kan zwart zijn.
-
De kans op slokdarmkanker is groter als u:
- rookt
- alcohol drinkt
- weinig groente en fruit eet
- last heeft van chronisch zuurbranden of opstijgend maagzuur
- schade heeft aan het slokdarmslijmvlies.
-
Slokdarmkanker wordt in veel gevallen pas laat ontdekt, terwijl uitzaaiingen al snel voorkomen. Hierdoor is genezing vaak niet meer mogelijk. Bij 4 van de 10 patiënten die slokdarmkanker krijgen, is een behandeling mogelijk die gericht is op genezing. Of een operatie mogelijk is hangt ook af van uw conditie.
Klik hier als u meer wilt weten over de overlevingskansen bij slokdarmkanker.
Samenwerken in de regio: wat betekent dat voor u?
Uw ziekenhuis werkt samen met andere ziekenhuizen in de regio. Daarvoor is uitwisseling van uw gegevens nodig.
lees meerSamenwerken in de regio: wat betekent dat voor u?
In het netwerk Slokdarm-Maag Centrum Oost Nederland (SMACON) werken ziekenhuizen in de regio Oost-Nederland samen met als doel gezamenlijk de best mogelijke zorg te leveren aan patiënten met slokdarmkanker. Dit houdt in dat uw ziekenhuis met andere ziekenhuizen in de regio samenwerkt en er naar streeft om gezamenlijk de best mogelijke zorg aan patiënten te leveren.
De ziekenhuizen met wie in het netwerk wordt samengewerkt zijn:
- CWZ
- Gelderse Vallei
- Maasziekenhuis Pantein
- Radboudumc
- Rijnstate
- Slingeland Ziekenhuis
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat u vanuit een ander ziekenhuis buiten dit netwerk wordt doorverwezen voor een behandeling of consult.
Wat gebeurt er in het netwerk SMACON?
Binnen het netwerk zijn verschillende besprekingen waarin voor de individuele patiënt de diagnose en het behandelplan worden getoetst en afgestemd. Het resultaat hiervan is dat er naar gestreefd wordt dat de patiënt in elk ziekenhuis dezelfde onderzoeken ondergaat en ook eenzelfde behandelplan voorgelegd krijgt. Verder wordt ook nauw samengewerkt op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.
Daarnaast streven wij er ook naar de behandeling zo dicht mogelijk bij huis plaats te laten vinden. Bij bepaalde complexe behandelingen en/of behandelingen met nieuwe geneesmiddelen al dan niet in onderzoeksverband is dat niet altijd mogelijk. In dat geval zal uw behandelend arts met u een verwijzing naar een ander ziekenhuis binnen het netwerk bespreken.
Wat betekent dat voor u?
De persoonlijke en medische gegevens van patiënten worden uitgewisseld tussen de ziekenhuizen in het netwerk. Dit geldt ook voor uitslagen van laboratoriumonderzoeken en beeldvormend onderzoek, zoals röntgenfoto’s, echo’s of scans. Dit wordt gedaan om een goede kwaliteit van zorg te kunnen leveren en past ook bij goed behandelaar schap conform de wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).
Deze uitwisseling vindt onder andere plaats ten behoeve van de regionale patiënten-besprekingen, waar verschillende zorgverleners van het Radboudumc en ook zorgverleners uit andere ziekenhuizen uit de regio aan deelnemen.
Om in één van de aangesloten ziekenhuizen in het regionale netwerk behandeld te worden, is het dus noodzakelijk dat we uw gegevens uit kunnen wisselen met andere zorgverleners in het netwerk. Indien u een behandeling start in de aangesloten ziekenhuizen gaan wij er vanuit dat u akkoord bent met deze uitwisseling van uw gegevens.
Over uw behandeling
Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek
Als u ervoor kiest deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook wel deelname aan een studie of trial genoemd) krijgt u soms een andere behandeling dan de normaal gegeven behandeling. lees meerMeedoen aan wetenschappelijk onderzoek
-
We doen wetenschappelijk onderzoek om meer te weten te komen over een ziekte, of om de behandeling verder te verbeteren. In deze medisch-wetenschappelijke onderzoeken (ook wel eens studies of trials genoemd) worden vaak nieuwe behandelingen onderzocht.
Uw behandelend specialist bespreekt met u of u mee kunt doen aan een wetenschappelijk onderzoek, wat het doel is van het onderzoek en wat de voor- en nadelen van deelname zijn. Op basis daarvan beslist u of u wel of niet wilt deelnemen. Als u ervoor kiest om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek, krijgt u soms een andere behandeling dan de normaal gegeven behandeling. In de studie wordt de nieuwe behandeling onderzocht.
Zorgverleners
Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij uw zorg. Lees hier wat u van iedere zorgverlener kunt verwachten. lees meerZorgverleners
Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij uw zorg. Lees hier wat u van iedere zorgverlener kunt verwachten.
-
Als u nog niet bekend bent in het ziekenhuis, dan is uw huisarts uw eerste aanspreekpunt bij klachten. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis. Als er bij u kanker vastgesteld is, zal vaak een specialist of casemanager in het ziekenhuis uw eerste aanspreekpunt worden. Maar uw huisarts blijft belangrijk, hij of zij kan u ondersteunen om de juiste keuzes te maken over uw behandelingen en thuissituatie.
-
Maag- Darm- en Leverartsen (MDL-artsen) houden zich bezig met ziekten van de maag, darmen en lever, oftewel het spijsverteringskanaal. De huisarts verwijst vaak naar de MDL-arts als er een vermoeden is op kanker in een van deze organen.
De MDL-arts kan met een aantal onderzoeken de diagnose kanker vaststellen. Voor behandeling van kanker zal de MDL-arts overleggen met de chirurg, oncoloog en radiotherapeut in het Multidisciplinaire overleg (MDO) en zo nodig verwijzen naar een van deze specialisten.
-
De nucleair geneeskundige kan met behulp van verschillende onderzoeken, zoals een PET-scan, vaststellen waar de kanker zich bevindt en of er uitzaaiingen zijn.
-
De oncoloog is gespecialiseerd in de behandeling van kanker met chemotherapie, immuuntherapie, en doelgerichte therapie. Als dit voor u een optie is, wordt u naar de oncoloog verwezen om uw mogelijkheden te bespreken.
-
Als het mogelijk lijkt om de tumor operatief te verwijderen, zult u verwezen worden naar de chirurg om dit te bespreken.
-
De casemanager is een verpleegkundige of verpleegkundig specialist. Hij of zij is uw eerste aanspreekpunt en kan u begeleiden als u vragen heeft. De casemanager houdt tevens in de gaten dat alles rondom uw behandeling volgens planning verloopt.
-
De verpleegkundig specialist kan verpleegkundige en medische behandelingen combineren binnen zijn/haar eigen vakgebied. Hij/zij is gespecialiseerd in uw ziekte en de behandeling. De verpleegkundig specialist werkt zelfstandig.
-
De ziekenhuisapotheker zorgt ervoor dat u de juiste medicijnen krijgt en vertelt u meer over hoe het medicijn werk. Hij of zij kan u ook advies geven hoe u het beste de medicijnen inneemt of combineert met uw andere medicijnen.
-
De fysiotherapeut helpt u te bewegen en zo uw conditie zo goed mogelijk te maken.
-
De diëtiste geeft u adviezen over uw voeding.
-
De anesthesist is een specialist die zorgt voor de verdoving van patiënten die een operatie of een ingreep moeten ondergaan. Daarnaast is een anesthesist vaak ook gespecialiseerd in pijnbestrijding.
-
De radioloog kan met behulp van verschillende onderzoeken zoals CT scans, echografie of MRI scans vaststellen waar de kanker zich bevindt en of er uitzaaiingen zijn.
-
De radiotherapeut is de bestralingsarts, waar u naar toe gaat als u bestraalt gaat worden.
-
De patholoog onderzoekt cellen en weefsels van patiënten, om te kijken of een tumor goed- of kwaadaardig is.
Hulp bij de keuze voor uw behandeling
Tips voor het gesprek met uw zorgverlener
Als u bij uw arts komt voor een onderzoek of eventuele behandeling zijn er vaak verschillende mogelijkheden, maar welke past het beste bij u?
lees meerTips voor het gesprek met uw zorgverlener
-
Als u bij uw arts komt voor een onderzoek of eventuele behandeling zijn er vaak verschillende mogelijkheden, maar welke past het beste bij u?
- Om tot een besluit te komen, kunt u samen met uw arts de mogelijkheden en uw wensen bespreken.
- Veel mensen vinden het fijn om iemand die meeluistert en -denkt mee te nemen naar de afspraak. Of neem het gesprek op zodat u het daarna nog eens terug kunt luisteren, alleen of met iemand anders.
- Door de voor- en nadelen van een behandeling te bespreken, kunt u samen met uw arts een weloverwogen besluit nemen over welke aanpak het beste bij u past.
- De beste behandeling is de behandeling die aansluit bij wat u belangrijk vindt. Denk hierover na en bespreek het eventueel met mensen in uw omgeving die u goed kennen.
- U mag van uw arts verwachten dat hij of zij de medische kennis en ervaring heeft en kan inschatten of bepaalde risico’s voor u gelden. Uw arts helpt u om de mogelijkheden helder te krijgen en houdt daarbij rekening met uw wensen en voorkeuren.
- U kent uzelf natuurlijk het beste en daarom is het belangrijk dat u aangeeft hoe u zich voelt, wat uw ervaringen zijn, wat uw voorkeur heeft en hoe u in het leven staat.
Samen komt u zo tot de beste behandeling voor u.
-
Om tot een besluit te komen, kunt u samen met uw arts de mogelijkheden en uw behandelwensen bespreken. Veel mensen vinden het daarnaast fijn om iemand die met u meeluistert en -denkt mee te nemen naar de afspraak. Door de voor- en nadelen van een behandeling te bespreken, kunt u samen met uw arts een weloverwogen besluit nemen over welke aanpak het beste bij u past.
3 goede vragen
De volgende 3 vragen zijn een handig hulpmiddel:
- Wat zijn mijn mogelijkheden?
- Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
- Wat betekent dat in mijn situatie?
Betere zorg begint bij een goed gesprek
Uw arts wil rekening houden met uw wensen en voorkeuren. U kent uzelf het beste en u heeft meer invloed op uw behandeling en verzorging dan u misschien denkt. Het is daarom belangrijk dat u aangeeft hoe u zich voelt en wat uw ervaringen zijn. Maar ook wat uw voorkeur heeft en hoe u in het leven staat, zijn belangrijke elementen die kunnen helpen bij uw beslissing. Geef deze daarom ook aan. U mag van ons verwachten dat uw arts medische kennis en ervaring heeft en kan inschatten of bepaalde risico’s voor u gelden. Uw arts helpt u daarnaast de mogelijkheden en uw voorkeuren helder te krijgen. Zo heeft u allebei uw eigen rol.
Meer informatie
-
Voor meer informatie over het voorbereiden van het gesprek over uw behandelkeuze: