Gemetastaseerd pancreascarcinoom alvleesklierkanker met uitzaaiingen
U heeft een tumor in de alvleesklier en er zijn uitzaaiingen. Een operatie gericht op genezing is niet mogelijk. Wel kunt u kiezen voor een behandeling met chemotherapie om langer te blijven leven in een zo goed mogelijke conditie. lees meerGemetastaseerd pancreascarcinoom alvleesklierkanker met uitzaaiingen
U heeft een tumor in de alvleesklier en er zijn uitzaaiingen. Een operatie gericht op genezing is niet mogelijk. Wel kunt u kiezen voor een behandeling met chemotherapie om langer te blijven leven in een zo goed mogelijke conditie. Er zijn ook mensen die kiezen om alleen klachten te behandelen maar dan zonder chemotherapie. De keuze hangt onder andere af van uw conditie en uw persoonlijke wensen.
Doel van de behandeling
Alvleesklierkanker wordt vaak pas laat ontdekt. Vaak is de tumor dan al groot of uitgezaaid. Behandelingen kunnen met verschillende doelen gebeuren: curatief (op genezing gericht) of palliatief (op klachten vermindering gericht). lees meerDoel van de behandeling
Alvleesklierkanker wordt vaak pas laat ontdekt. Vaak is de tumor dan al groot of uitgezaaid. Behandelingen kunnen met verschillende doelen gebeuren: curatief (op genezing gericht) of palliatief (op klachten vermindering gericht).
Soorten behandeling
Curratieve behandeling
Bij alvleesklierkanker is er alleen maar kans op genezing als er geen uitzaaiingen zijn en de kanker met een operatie verwijderd kan worden. Wanneer de behandeling op genezing gericht is, noemen we het een curatieve behandeling. Een operatie kan niet bij iedereen en hangt bijvoorbeeld af van de uitgebreidheid van de kanker en uw conditie. Ongeveer 1 op de 5 patiënten kan geopereerd worden. Door vooraf chemotherapie te geven (soms in combinatie met bestraling) kunnen sommige patiënten die eerst niet voor operatie in aanmerking kwamen alsnog geopereerd worden.
Palliatieve behandeling
Het kan zijn dat u geen operatie kunt krijgen of er voor kiest om niet geopereerd te worden. In dat geval kunt u vaak wel kiezen voor een behandeling waardoor u mogelijk langer leeft. Dit heet een palliatieve behandeling. Het doel van deze behandeling is om zo min mogelijk klachten te ervaren met een zo goed mogelijke kwaliteit van leven; en indien mogelijk langer te leven.
Geen behandeling
U kunt er ook voor kiezen om géén anti-kanker behandeling te starten. Dan richt de begeleiding zich puur op verminderen van eventuele klachten en op de kwaliteit van leven.
Overlevingskansen
Bekijk hier de overlevingskansen van mensen met alvleesklierkanker.
Wat zijn mijn opties?
Chemotherapie
Chemotherapie is het behandelen van kanker met medicijnen die de kankercellen doden of remmen in hun groei. Hierdoor kunnen tumoren kleiner worden. lees meerAlleen klachten verminderen
Als een operatie of chemotherapie niet mogelijk is, u niet geopereerd wilt worden of geen chemotherapie wilt, dan gaan we samen met u op zoek naar een behandeling die bij u past en die voor uw situatie geschikt is. lees meerAlleen klachten verminderen
-
Als een operatie of chemotherapie niet mogelijk is, u niet geopereerd wilt worden of geen chemotherapie wilt, dan gaan we samen met u op zoek naar een behandeling die bij u past en die voor uw situatie geschikt is. Bij alle behandelingen staat voorop dat we altijd proberen om uw klachten te verminderen. Dit kunnen pijnklachten zijn, of bijvoorbeeld jeuk. Ook kunnen we u adviezen geven over hoe u om kunt gaan met bijvoorbeeld problemen met eten, vermoeidheid of hinder die u ervaart van bijvoorbeeld angst of somberheid. De huisarts speelt hier ook een belangrijke rol in.
-
Doordat de alvleesklier vlakbij de uitgang van de galwegen naar de darm ligt, kan de tumor deze afvoer dichtdrukken. Hierdoor komt er teveel gal in uw bloed en krijgt u geelzucht. Door geelzucht gaat u zich niet lekker voelen en kun u last krijgen van jeuk.
Lees hier meer over de behandeling bij geelzucht.
Geen behandeling
U kunt ook kiezen voor geen behandeling. We kijken dan samen met u wie u het beste kan begeleiden om eventuele klachten te verminderen en te zorgen voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven.Wel of niet (doorgaan met) behandelen
De meeste behandelingen bij alvleesklierkanker hebben bijwerkingen. Het is belangrijk om samen met uw arts te kijken of de voordelen van een behandeling groter zijn dan de mogelijke nadelen. lees meerWel of niet (doorgaan met) behandelen
De meeste behandelingen bij alvleesklierkanker hebben bijwerkingen. Het is belangrijk om samen met uw arts te kijken of de voordelen van een behandeling groter zijn dan de mogelijke nadelen.
U kunt ook op elk moment besluiten om te stoppen met een behandeling als deze bijvoorbeeld te zwaar wordt voor u of steeds minder goed werkt. Misschien wilt u niet (meer) naar het ziekenhuis of vindt u andere dingen belangrijker, bijvoorbeeld om de tijd die u nog heeft op een zo prettig mogelijke manier door te brengen.
Het helpt om te praten over wel of niet (doorgaan met) behandelen, bijvoorbeeld met uw partner, kinderen, vrienden, arts of verpleegkundige.
Het is ook goed om met hen te praten over wat u belangrijk vindt nu u een ernstige ziekte als alvleesklierkanker heeft en wat uw wensen en grenzen zijn. U kunt hier ook u met uw arts over praten.
Wilt u hulp bij het nadenken over wensen voor zorg en behandeling? Gebruik dan de keuzehulp op thuisarts.nl.
Wat u verder moet weten
Samen beslissen
Als u bij een arts bent, komt u vaak voor een beslissing te staan. Doorbehandelen of stoppen? En op welke manier? Meerdere opties zijn mogelijk, maar welke past het beste bij u? lees meerMeedoen aan wetenschappelijk onderzoek
Als u ervoor kiest deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook wel deelname aan een studie of trial genoemd) krijgt u soms een andere behandeling dan de normaal gegeven behandeling.
lees meerMeedoen aan wetenschappelijk onderzoek
-
We doen wetenschappelijk onderzoek om meer te weten te komen over een ziekte, of om de behandeling verder te verbeteren. In deze medisch-wetenschappelijke onderzoeken (ook wel eens studies of trials genoemd) worden vaak nieuwe behandelingen onderzocht.
Uw behandelend specialist bespreekt met u of u mee kunt doen aan een wetenschappelijk onderzoek, wat het doel is van het onderzoek en wat de voor- en nadelen van deelname zijn. Op basis daarvan beslist u of u wel of niet wilt deelnemen. Als u ervoor kiest om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek, krijgt u soms een andere behandeling dan de normaal gegeven behandeling. In de studie wordt de nieuwe behandeling onderzocht.
-
Voor een overzicht van wetenschappelijke onderzoeken waar u als patiënt met alvleesklierkanker aan mee kunt doen, kunt u de volgende websites bezoeken:
Overlevingskansen
Alleen als de kanker helemaal weggehaald kan worden met een operatie kunt u genezen van alvleesklierkanker. Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor een operatie. lees meerOverlevingskansen
Alleen als de kanker helemaal weggehaald kan worden met een operatie kunt u genezen van alvleesklierkanker. Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor een operatie. Alleen als er geen uitzaaiingen zijn én de tumor niet uitgebreid verbonden is met de bloedvaten in de omgeving is een operatie mogelijk. Daarnaast moet u fit genoeg zijn voor de operatie. Van alle patiënten met alvleesklierkanker kan maar 1 op de 5 (20%) patiënten geopereerd worden.
Tijdens de operatie blijkt bij 2 van de 10 (20%) patiënten dat er toch uitzaaiingen zijn, of de tumor te vast zit om te verwijderen. De operatie wordt dan gestopt. Bij 1 op de 10 patiënten (10%) waarbij de tumor niet te verwijderen is bij diagnose, kan door een behandeling vóór de operatie later als nog geopereerd worden. De behandeling bestaat dan uit chemotherapie of een combinatie van chemotherapie en bestraling.
Ook na een operatie komt de kanker vaak terug. Zonder chemotherapie na de operatie is na 5 jaar nog 1 op de 10 (8%) patiënten in leven. Behandeling met chemotherapie kan de kans op terugkeer van ziekte verminderen en het leven verlengen.
Ongeveer 1 tot 2 patiënten van de 10 (10 tot 20%) is 5 jaar na de diagnose alvleesklierkanker nog in leven. Van alle patiënten met alvleesklierkanker die geopereerd zijn (en eventueel nog chemotherapie hebben gehad) leeft na 5 jaar nog 1 van de 4 patiënten (25%).
Zonder behandeling leven mensen met alvleesklierkanker gemiddeld nog 4 tot 6 maanden.