Samenwerking in de regio: wat betekent dat voor u?

In het netwerk Pancreas Centrum-Oost-Nederland (PACON) werken ziekenhuizen in de regio Oost-Nederland samen met als doel gezamenlijk de best mogelijke zorg te leveren aan patiënten met alvleesklierkanker. Dit houdt in dat uw ziekenhuis met andere ziekenhuizen in de regio samenwerkt en er naar streeft om gezamenlijk de best mogelijke zorg aan patiënten te leveren.

De ziekenhuizen met wie in het netwerk wordt samengewerkt zijn:

  • CWZ
  • Gelderse Valei
  • Maasziekenhuis Pantein 
  • Radboudumc
  • Rijnstate
  • Slingeland Ziekenhuis
  • Bernhoven

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat u vanuit een ander ziekenhuis buiten dit netwerk wordt doorverwezen voor een behandeling of consult.

Wat gebeurt er binnen het netwerk PACON?

Binnen het netwerk zijn verschillende besprekingen waarin voor de individuele patiënt de diagnose en het behandel­plan worden getoetst en afgestemd. Het resultaat hiervan is dat er naar gestreefd wordt dat de patiënt in elk ziekenhuis dezelfde onderzoeken ondergaat en ook eenzelfde behandel­plan voorgelegd krijgt. Verder wordt ook nauw samen­gewerkt op het gebied van weten­schappelijk onderzoek.

Daarnaast streven wij er ook naar de behandeling zo dicht mogelijk bij huis plaats te laten vinden. Bij bepaalde complexe behandelingen en/of behandelingen met nieuwe geneesmiddelen al dan niet in onderzoeks­verband is dat niet altijd mogelijk. In dat geval zal uw behandelend arts met u een verwijzing naar een ander ziekenhuis binnen het netwerk bespreken. 

Wat betekent dat voor u? 

In het kader van bovengenoemde samenwerking worden van patiënten persoonlijke en medische gegevens tussen de ziekenhuizen in het netwerk uitgewisseld. Dit geldt ook voor uitslagen van laboratorium­onderzoeken en beeldvormend onderzoek, zoals röntgenfoto’s, echo’s of scans. Dit wordt gedaan om een goede kwaliteit van zorg te kunnen leveren en past ook bij goed behandelaar schap conform de wet op de genees­kundige behan­delingsovereenkomst (WGBO).

Deze uitwisseling vindt onder andere plaats ten behoeve van de regionale patiënten­besprekingen, waar verschillende zorgverleners van het Radboudumc en ook zorgverleners uit andere ziekenhuizen uit de regio aan deelnemen.

Om in één van de aangesloten ziekenhuizen in het regionale netwerk behandeld te worden, is het dus noodzakelijk dat we uw gegevens uit kunnen wisselen met andere zorgverleners in het netwerk. Indien u een behandeling start in de aangesloten ziekenhuizen gaan wij er vanuit dat u akkoord bent met deze uitwisseling van uw gegevens.

Wat is alvleesklierkanker?

Alvleesklierkanker is een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Het is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen ongeveer 2.500 mensen per jaar alvleesklierkanker.

lees meer

Wat is alvleesklierkanker?

Alvleesklierkanker is een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Het is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen ongeveer 2.500 mensen per jaar alvleesklierkanker.


Samenwerking in de regio: wat betekent dat voor u?

In het netwerk PACON werken ziekenhuizen in de regio Oost-Nederland samen met als doel gezamenlijk de best mogelijke zorg te leveren aan patiënten met alvleesklierkanker.

lees meer

Over uw behandeling

PACON

De ziekenhuizen in de regio Nijmegen hebben het Pancreas Centrum-Oost-Nederland (PACON) opgericht om samen de beste zorg te kunnen geven aan patiënten met alvleesklierkanker.

lees meer

PACON

Alvleesklierkanker komt niet vaak voor. De diagnose wordt jaarlijks bij ruim 2.500 Nederlanders gesteld. Per jaar worden 650 – 700  patiënten met alvleesklierkanker geopereerd. Deze operatie vindt in Nederland plaats in 1 van de 15 gespecialiseerde ziekenhuizen. Het Radboudumc is een van die ziekenhuizen. Per jaar worden hier 80 patiënten met alvleesklierkanker geopereerd. 

Pancreas Centrum-Oost-Nederland (PACON)

De ziekenhuizen in de regio rondom Nijmegen hebben het Pancreas Centrum-Oost-Nederland (PACON) opgericht om zo samen in de regio de beste zorg te kunnen geven aan patiënten met alvleesklierkanker. Bijna alle ziekenhuizen uit de regio doen mee. 

Als uw arts mogelijkheden ziet voor behandeling van uw alvleesklierkanker bespreekt hij of zij uw uitslag in een wekelijks overleg met verschillende specialisten. Tijdens dit overleg zijn onder ander chirurgen, oncologen, radiologen, radiotherapeuten, en maag- darm- en leverartsen aanwezig. We noemen dit een multidisciplinair overleg (MDO). Tijdens dit overleg bekijken de specialisten of er nog aanvullend onderzoek nodig is en welke behandelmogelijkheden er voor u zijn. Uw eigen arts bespreekt vervolgens de mogelijkheden met u. 

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Als u ervoor kiest deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook wel deelname aan een studie of trial genoemd) krijgt u soms een andere behandeling dan de normaal gegeven behandeling.

lees meer

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek


Zorgverleners

Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij uw zorg. Lees hier wat u van iedere zorgverlener kunt verwachten. lees meer

Zorgverleners

Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij uw zorg. Lees hier wat u van iedere zorgverlener kunt verwachten.


Hulp bij uw keuze voor de behandeling

Tips voor het gesprek met uw zorgverlener

Als u bij uw arts komt voor een onderzoek of eventuele behandeling zijn er vaak verschillende mogelijkheden, maar welke past het beste bij u?

lees meer

Tips voor het gesprek met uw zorgverlener


Patiënten aan het woord

Empower2Decide

Oncologiewijzer.nl is mede mogelijk gemaakt door Empower2Decide met subsidie van Zorginstituut Nederland.